Classificaties
De wijnen uit Spanje kennen een officiële classificatie met betrekking tot de rijpingsspecificatie. Zo werden vroeger termen als "reserva" en "crianza" te pas en te onpas gebruikt, door het invoeren van een officieel classificatiesysteem wordt de kwaliteit van de wijn beter gewaarborgd.
Vino Joven
De wijnen met de titel "Vino Joven" zijn jonge wijnen die vaak bekend staan als Vino del Ano, wijn van het jaar. De vino jovens zijn vaak jonge frisse wijnen die niet gebaat zijn met rijpen, deze wijnen kunt u dus niet laten liggen maar komen het best tot zijn recht wanneer u de wijnen in het jaar van oogst drinkt.
Vino de Crianza
Een wijn uit Spanje heeft pas de titel Crianza wanneer de wijn een houtopvoeding heeft genoten. Een rode wijn mag pas een Crianza heten wanneer deze wijn minimaal 2 jaar heeft gerijpt, waarvan tenminste 6 maanden op hout. Voor witte en rose wijnen geldt dat ze minimaal een jaar oud moeten zijn waarvan 6 maanden op hout gerijpt.
In de wijngebieden Rioja, Ribera de Duero en Navarra wordt de rode wijn vaak 12 maanden op hout gerijpt.
Reserva
De rode wijnen die zich Reserva mogen noemen hebben minimaal drie jaar in de bodega gerijpt waarvan de wijn tenminste 1 jaar op hout heeft gerijpt. Voor witte en rose wijnen geldt dat ze tenminste 2 jaar oud zijn en dat ze tenminste 6 maanden op hout heeft gerijpt.
Gran Reserva
Naast de Reserva kent Spanje ook wijnen met de classificatie Gran Reserva, voor alle wijnen zowel rood, wit als rose geldt dat ze tenminste 5 jaar in de bodega hebben liggen rijpen. De Gran Reserva wordt in zijn zesde jaar pas op de markt gebracht veel rose en witte wijnen met de titel Gran Reserva zult u niet tegen komen.
Rode wijnen die zich Gran Reserva mogen noemen hebben minimaal 2 jaar op hout gerijpt, voor witte en rose wijnen geldt dat zij minimaal 6 maanden op hout hebben gerijpt.
Bewaaradvies
De vuistregel voor het bewaren van de Spaanse wijnen is hoe langer de opvoeding van de wijn, hoe langer u hem kunt bewaren. Een Vino Joven kunt het best binnen twee jaar na oogst drinken, een Crianze binnen 5 jaar, een Reserva binnen 7 jaar en een Gran Reserva binnen 10 tot 15 jaar. Sommige topwijnen uit de wijngebieden Rioja, Navarra en Ribera de Duero kunnen vaak nog veel langer liggen.
Herkomstbenamingen
Net zoals alle andere Europese landen kent ook Spanje zijn eigen classificaties om de herkomst van de wijn te bepalen. De classificatie is te verdelen in twee categoriën; tafelwijn en kwaliteitswijn.
Tafelwijn
In de categorie tafelwijn kent Spanje de classificaties; tafelwijn (vino de mesa), streekwijn (vino comercal) en landwijn (vino de la tierra).
Aan de vino de mesa's worden de minste eisen gesteld, deze wijnen kunnen uit alle wijngebieden van Spanje afkomstig zijn en hoeven geen geografische aanduiding of jaartal op het etiket te printen.
De vino comercales zijn tafelwijnen uit een bepaalde streek die genoemd worden op de fles en ook het jaartal staat vermeld op de fles.
Vino de la tierra zijn wijnen afkomstig uit duidelijk afgebakende wijngebieden in Spanje. Dit zijn vaak wijngebieden die bekend staan om hun eigen karakter en voldoen aan een bepaalde kwaliteit.
Kwaliteitswijn
Kwaliteitswijnen hebben in Spanje de herkomstbenaming Denominacion de Origen (D.O.) of Denominacion de Origen Calificada (D.O.Ca.). D.O. en D.O.Ca. zijn herkomstbenamingen die de regio van herkomst aangeven en grotendeels de kwaliteit van de wijn.
Een kwaliteitswijn uit een specifiek wijngebied wordt in Spanje aangeduid met D.O. en een topwijn wordt in Spanje aangeduid met D.O.Ca.. In Spanje is er slechts 1 wijngebied die de herkomstbenaming D.O.Ca. mag gebruiken en dat is het wijngebied de La Rioja.
Er komen geen producten overeen met de selectie.